Simontornya 10 évet várt a kármentesítésre

- Remélhetőleg lehet majd olyan befektetőket találni, akik új munkahelyeket hoznak létre a kármentesítési feladatok befejezése után azon a területen, ahol egykor 1600 –an is dolgoztak – mondat kérdésünkre Csőszné Kacz Edit a város polgármestere. - Legalább 10 évig vártunk a végső döntésre, a kármentesítés elkezdésére.Amikor eljött a pillanat, a város fellélegzett, hogy valami elindult, elkezdődött. Sok gondunk volt eddig abból, hogy ilyen sokáig húzódott a terület megtisztítása.. Ha lett is volna befektető, a szennyezés, a bőrhulladékok ottléte miatt nem tudta használni a területet, s így munkahelyet teremteni sem, ezért sorban, mindenki visszalépett.Mi szeretnénk, ha befektetők érkeznének Simontornyára, hiszen ez az egyetlen esélye a városnak. – teszi hozzá Csőszné Kacz Edit. - Minden simontornyai lakos tisztában van azzal, hogy amióta bezárt a gyár, kevés a munkalehetőség a városban, és addig nem is lesz jelentős változás, amíg a hulladékok ott vannak a területen. „Reményeink szerint a már megkezdett beruházás az elkövetkező években is folytatódik, hiszen a város munkahely-teremtési terveinek ez elengedhetetlen feltétele.”

- A lakosság hány százaléka álláskereső?


- Jelenleg 356 fő nyilvántartott álláskereső van. Ebből 104-en több mint 1 éve várnak munkalehetőségre. A munkavállaló korú népesség száma 2925 fő. Így a relatív mutató: 12,17 %. A kistérség többi városában, Tamásiban és Gyönkön ez a mutató 10% alatt van. A település halmozottan hátrányos helyzetű, ahol égető a munkanélküliség. A Fried kastélyból kialakított és idén még bővített szálloda, a Simotrade Kft., a Simovill 2006 Kft. valamint egy 24 embert foglalkoztató bőrmanufaktúra a legnagyobb munkaadó a városban. Sokan ingáznak, Székesfehérvárra járnak dolgozni, mert a közelben nem volt munkalehetőség. De a lakosok örülnek a munkának, nem panaszkodnak, hogy naponta kell megtenniük oda vissza 130 km-t, hogy munkába állhassanak – tette hozzá a polgármester.

- A Simontornya 2009 konzorcium alkalmaz helyi munkaerőt a kármentesítésben, hogy ezzel is segítse a munkanélküliség javítását?


- Jelenleg helyi munkaerő a mérlegelésnél és a porzás mentesítésnél van jelen a munkálatokban. Korábban is alkalmaztak helyi munkaerőt, vállalkozókat. Tavaly 20- 25 kaptak munkát, akik a földmunkákban, a szakipari munkákban dolgoztak: helyi vállalkozókat, sofőröket és szakmunkásokat alkalmaztak. Emellett a konzorcium Simontornyán fizet iparűzési adót, ez idén sem kis összeg, mert több millió forintot tesz ki. A konzorcium a későbbiekben is szeretne alkalmazni munkaerőt, ha, ezen a területen hiány lépne fel.

 A lap tetejére