Sikeres közmeghallgatás Simontornyán

Nyilvános a környezetvédelmi mentesítés menetrendje.

A simontornyaiak támogatják az egykori bőrgyár területén folyó környezetvédelmi kármentesítést - derült ki november 30-án, a munkálatokról tartott közmeghallgatáson. A Polgármesteri Hivatal tanácstermét zsúfolásig megtöltő érdeklődők minden kérdésre választ kaptak. Meggyőződhettek róla, hogy a kármentesítést végző Simontornya 2009 Konzorcium azért dolgozik, hogy a város lakói tisztább, egészségesebb és rendezettebb környezetben élhessenek, ahol sokkal jobbak a lehetőségek új, munkahelyteremtő beruházások letelepedésére.

A simontornyai közmeghallgatásonA közmeghallgatásra egy olyan képviselőtestületi ülésen került sor, ahol minden résztvevő szabadon tehet fel kérdéseket a polgármesternek vagy a megjelenteknek. November 30-án elsősorban a bőrgyári kármentesítés volt a téma. A meghallgatást Csőszné Kacz Edit polgármester vezette, de jelen voltak a képviselő-testület tagjai, érdeklődő simontornyai lakosok valamint a Nitrokémia Zrt. és a mentesítést végző Simontornya 2009 konzorcium képviselői is.

Bevezetőként Csőszné Kacz Edit ismertette, hogy miért fontos a város lakosságának a mintegy 150 ezer tonna hulladék eltakarítása a 13 évvel ezelőtt bezárt bőrgyár területéről. „Egészséges környezetre van szükségük az itt élőknek, és rendezett körülményekre. Csak így várhatjuk, hogy új munkahelyeket teremtő beruházások jönnek a városba” – mondta a polgármester asszony, majd így folytatta: „azonban az is fontos, hogy a megkezdett munkát semmiképp ne hagyják félbe, akármilyen kormány jön a következő választások után.”

Kik végzik a feladatokat?

A mentesítés megrendelője a Nitokémia Zrt, a végrehajtó pedig a Simontornya 2009 Konzorcium, amely nyilvános pályázaton nyerte el a megbízást. A konzorcium a lakosság jobb tájékoztatása érdekében Molnár Heni személyében szóvivőt is alkalmaz, aki minden kérdésre, levélre, emailre sőt telefonhívásra is válaszol. (heni[kukac]freemail[pont]hu email címen illetve a 003630-292-2285-os telefonszámon.) A közmeghallgatáson már ő ismertette a konzorciumot és tevékenységét. A Simontornya 2009 konzorcium négy cégből áll, ezek a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft, a Saubermacher Magyarország Kft, a Mávnatura Kft, és a Pentávia Kft. Miért több vállalatból álló konzorcium végzi a munkát? Azért, mert az rendkívül nagy volumenű és igen összetett. A négy vállalat, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelési, szállítási és ártalmatlanítási technikájában. E szakcégek is csak együtt alkalmasak arra, hogy a Simontornyai Bőrgyár területén lévő óriási mennyiségű szennyezést a határidők és a hatósági előírások teljes mértékű betartása mellett felszámolják, és az ehhez szükséges legkorszerűbb technológiák felhasználásával. Az itt lakókat az is megnyugtathatja, hogy a munka állandó szoros felügyelet mellett folyik: számos hatóság figyeli és ellenőrzi nap mint nap a kármentesítést és a szállítást.

Mit kell ártalmatlanítani?

A simontornyai közmeghallgatásonA munkálatok november 2-án kezdődtek meg. Óriási feladatokról van szó: már eddig is több mint 20 ezer tonna bőrgyártásból származó nem veszélyes hulladékot szállítottak el a területről. Az eltávolítandó hulladékok között van nyersbőr, (ebből 12 ezer tonna van a területen) 2000 tonna úgynevezett faragvány, 24 ezer tonna nyesedék, 90 ezer tonna szennyvíziszap. Idén a kezelést nem igénylő hulladékokat viszik el. Megkezdődött a gyártelepi hulladékok felszámolásának I. üteme is: a gyárban fél életüket eltöltők és családtagjaik bizonyára jól ismerik, hogy mit is takar a krómos nyesedék, a húslási maradék, a csiszolópor fogalma – aminek már folyik a kitermelése és az elszállítása. Idén lebontják a pakura tárolót, a krómforgács tárolót és a nagycsarnokot is. Ez utóbbi épületet azért kell lebontani, mert falai és padozata szennyezettek és alatta szennyezett a talaj, amit a bontást követően ki kell termelni és el kell szállítani.
A nagy intenzitással végzett munkából ma két dolog lehet kellemetlen a város lakóinak. Az első a megbolygatott tárolók kellemetlen szaga, a másik a megnövekedett teherautó forgalom. A közmeghallgatáson javasolták, hogy a konzorcium végeztessen vizsgálatot, hogy mindenki megnyugodhasson, a kellemetlen szagon kívül semmi veszélyes anyag nincs a levegőben. A szállítással kapcsolatban pedig Molnár Heni közölte: a nehezén túl vagyunk – a közeli napokban befejeződik a nagy intenzitású szállítás. Ettől fogva már csak napi néhány kamionnal kell számolni – igaz, azt hosszú időn keresztül, ugyanis a tervek szerint négy év múlva ér véget a munka.

Mi történik a következő években?

2010-ben a nyersbőr hulladékok helyi kezelése és elszállítása következik. Stabilizálják és szállításra készítik elő az iszaptározók tartalmát, és egyes területeken megkezdődik a rekultiváció is. 2011-ben a már stabilizált iszapot elszállítják és ártalmatlanítják. Ekkor építik ki a talajvízkezelő és a monitoring rendszert, s egyre látványosabbá válik a rekultiváció, a helyreállítás. 2012- től 2013 október 31- ig, a munka befejezéséig, a talajvíztisztítás kerül sorra. Ekkor már csupán napi egy-két teherautó fog szállítás végezni, de a környezet helyreállítása szempontjából igen fontos feladatokat kell megoldani ebben a két évben, hiszen csak ott marad tartósan tiszta egy terület, ahol a talajvíz szennyezettségét is sikerül felszámolni.

Mibe kerül ez nekünk?

A közmeghallgatáson megkérdezték azt is, hogy mibe kerül ez a munka, és főleg, hogy ki fogja kifizetni a számlát. Molnár Heni elmondta, hogy 2009-ben 1,8 milliárd forintnyi munkát végez el a konzorcium, azonban a projekt becsült összköltsége 9,5 milliárd forint. Ilyen hatalmas összeget Simontornya aligha tudna kifizetni. Szerencsére erre nincs is szükség: a költségeket a magyar állam állja.

Hová forduljunk, ha valami gondunk van?

A simontornyai közmeghallgatáson A Polgármesteri Hivatal minden véleményt, panaszt kivizsgál. A konzorcium is válaszol minden hozzá eljutatott emailre, telefonra. A kivitelezők rendszeresen szerveznek konzultációkat a civil- és a szakmai szervezeteknek. A lakosság teljes tájékoztatására információs táblákat állítottak fel a város több pontján. Naprakész információkhoz azonban leggyorsabban az interneten lehet jutni (épp itt, a www.simontornya2009konzorcium.eu honlapon) hangzott el a közmeghallgatáson.
Végül azt is megtudhattuk, hogy Simontornya lakói nem csupán a jövőben, de már a mában is hasznot húznak a munkálatokból.
A konzorcium a mentesítés során helyi vállalkozókat, sofőröket, szakmunkásokat is alkalmaz, eddig mintegy 20-25 főt, de a létszám növekedhet. Emellett pedig a konzorcium itt, Simontornyán fizet iparűzési adót, ami nem kis összeg: jövőre több millió forintot fog kitenni. Bizonyára a közmeghallgatás minden résztvevőjének lett volna javaslata, hogy mire fordítsák ezt a pénzt…A közmeghallgatás befejeztével a város érdeklődő polgárai azzal a biztos tudattal mehettek haza, hogy Simontornyán most valami jó dolog történik, ami segít megalapozni a város és lakói szebb jövőjét.
 

 

 

 

 

 A lap tetejére