Októberi feladataink Simontornyán és a hatósági ellenőrzések

A szennyezett iszap nagy része már veszélyes hulladék - lerakóban van

A megtisztított területek visszatöltése: így a napi pakura, a nagy pakura és a savas medence visszatöltése már szeptemberben befejeződött, miután a tisztára jelentést a hatóság elfogadta.
E mellett a szennyvíziszap jelentős részét is elszállítottuk a területről. A felmérések szerint közel 90 ezer tonna veszélyes iszap volt a területen. Ezeket zárt, ponyvázott, veszélyes anyagok szállítására vonatkozó ADR előírásokat teljesítő nyerges vontatóval szállítottuk el. A szennyezett iszap a magas krómtartalma miatt veszélyes. Az iszap a gyárépülettől délkeletre a kiépített iszapszikkasztó kazettákban, valamint a kazetta melletti szabálytalan mélyedésben egy jól behatárolható területen volt. Előkezelést igényelt a szennyezett iszap és csak ezután volt szállítható veszélyes hulladéklerakóba. Az egyik kazettából már teljesen elszállítottuk az iszapot, a másik néhány héten belül üressé válik.

Megkezdődött a bőrkomposztáló telep kialakítása, a befejezése november második felében várható

A megtisztított húslási kazettán megkezdtük kialakítani a nyersbőr előkezelő telepet. Ennek befejezése november második felében várható. A munkafolyamatok a következők: szintezés, alapozás, energia ellátás, felügyeleti konténer…stb.

Elkészültek a vízkezelő rendszer vízgyűjtő és visszaszikkasztó drénjei:

Speciális késes dréntelepítő rendszer segítségével (olyan munkagép, amelyik egyszerre vágja fel maga előtt a talajt, kb 40 cm szélességben 5-6 méter mélyen, fektet a fenékre dréncsövet és szórja köré a kavicságyat /kulét/ és temeti vissza a munkagödröt.) Magyarországon csak egyetlen cég a (Békésdrén) képes a fent említett feladatok elvégzésére.

Rendszeresek a munkaügyi/munkavédelmi ellenőrzések

A Simontornya 2009 Konzorcium hetente/kéthetente munkaügyi/munkavédelmi ellenőrzésekben részesül. Ilyenkor megvizsgálják a munkavégzéshez szükséges gépek felszereltségét illetve azt, hogy megfelel-e az előírásoknak, továbbá, hogy a szállításban résztvevők papírjai rendben vannak-e. Legutóbb a kármentesítést nem érintő vállalkozásokat is ellenőrizték az egykori bőrgyár területén. Az ellenőrzések során eddig semmilyen probléma nem merült fel. A Simontornya 2009 Konzorcium magas szintű szakmai tudással és szakmai háttérrel végzi a feladatait.


 A lap tetejére