Nem kerül veszélyes hulladék Garéra

A hatóságok mindent szigóruan ellenőriznek.

A Simontornyai Bőrgyár kármentesítése során az ottani hulladék egy részét a garéi lerakóba hordja a Simontornya 2009 konzorcium a Nitrokémia Zrt. megbízásából. Ezzel kapcsolatban a mentesítést végző Simontornya 2009 konzorcium fontosnak tartja a következőket leszögezni:

1. A garéi hulladéklerakóba szállított hulladék nem veszélyes hulladék.
2. A beszállított hulladék bőrgyártásból származik, a garéi tárolót éppen ennek lerakására hozták létre. Ide korábban is rendszeresen szállítottak bőrgyári hulladékot, s mindez soha semmiféle problémát nem okozott. Most csak a nagyobb gépkocsiszám miatt lehet feltűnőbb a dolog.
3. A garéiak számára azért előnyös ez a mostani szállítás, mert ezzel a nem veszélyes hulladékkal a tároló megtelik. Ezért ennek a munkának a végeztével a lerakót lezárják, azaz több hulladék ezt követően már nem kerül ide beszállításra.
4. Most a szigetelt medencék nyitva állnak, mert elegendő hulladék hiányában nem lehetett eddig lezárni ezeket. Jelenleg a lezáratlan medencében gyülekező csurgalékvíz kezelése és tárolása környezeti kockázatot jelent. Ám, most hogy megtelnek, biztonságosan lezárhatóak lesznek.
5. Az átvevő hely jogerős átvételi engedéllyel rendelkezik a beszállított hulladék átvételére, a bezárást követően a területet minimum 30 éven át figyelemmel kíséri, s rendben tartja.
6. A garéi hulladéklerakó egy megfelelő műszaki védelemmel ellátott lerakó, azaz az itt történő elhelyezés nem jelent kockázatot, amit egyébként az illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség rendszeresen, szigorúan ellenőriz.
7. A vállalkozó az illetékes hatóságokat természetesen értesítette a munkák megkezdéséről.

A Simontornya 2009 konzorcium célja az, hogy tisztább, biztonságosabb környezethez segítsen hozzá. A konzorcium feladatát a környezetvédelmi szabályok legszigorúbb megtartásával végzi, pontos minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően, folyamatos hatósági ellenőrzés alatt. Veszélyesnek minősülő hulladékot Garéra nem szállít. Így tevékenysége senkinek semmiféle veszélyt nem jelent.