Megnyílhat az út a befektetők előtt

Miért sikeres a projekt?

Mert a simontornyaiak jól fogadták a mentesítés megkezdését, még akkor is ha a munka együtt járt némi gonddal, kellemetlenséggel. Ám mindenki tisztában van azzal, hogy most elviszik végre a környezetszennyező anyagokat - mondta Fényi Tibor, a konzorcium kommunikációs vezetője, aki nemcsak a 2009. évi munkálatokról, hanem a jövőbeni tervekről is tájékoztatta a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a város érdekét szolgálja a kármentesítés, mert így lesz remény arra, hogy új befektetők jelennek meg a városban. A cél az, hogy ismét legyen munkalehetőség, hasonlóan azokhoz az időszakokhoz, amikor még működött a bőrgyár. 
 

 Mit végeztünk 2009 ben?

A munkálatok november 2-án kezdődtek el, év végéig több mint 30 ezer tonna hulladékot szállítottunk el a területről, és elkezdődtek a bontási munkálatok is. Azaz a tervezettnek megfelelően végeztük el a feladatainkat - mondta Fényi Tibor. - Semmiféle rendkívüli esemény nem történt a szállítás során, az alvállalkozó cégek is kitűnően végezték a munkájukat, a szigorú előírásoknak megfelelően. A kitermelt faragvány hulladékok Garén kerültek elhelyezésre a Pécsi Bőrgyár speciális hulladék lerakójában. A cserzett bőrt, a csiszolóanyagot, a nyesedéket és a húslási hulladékok is kitermelésre és elszállításra kerültek az 1-es, és a 2-es kazettából. Ezen hulladékokat Garéban illetve Marcaliban kerültek ártalmatlanításra. A 2-es kazettából a bőrvíz kitermelése és elszállítása is megtörtént. A folyékony hulladékhasznosítása a Tatai Környezetvédelmi Zrt. almásfüzitői telephelyére történt meg.
 

 Bontási munkálatok:


A tervezettnek megfelelően: az ideiglenes faragvány depó esetében a betontálca elbontása megtörtént. Az aljzat és a homokos kavics ágyazat elszállítása folyamatban van.

 A pakura tárolónál a szivattyúház és a pakuratartályokat bontottuk le. A tartályok alapjaiból egy elbontás megtörtént, a másik bontása még jelenleg is zajlik.

 A napi pakuratároló esetében a födémek bontása történt meg. A sérült pakura tartályok bontása, valamint a fellelt építési törmelékes feltöltés elszállítása még folyamatban van.

A kikészítő csarnokot pedig szintén le kellett bontanunk.

 

 Miért kellett lebontani az életveszélyessé vált nagycsarnokot?

 


A csarnok elbontását két dolog indokolta:

1. A bőrgyártási munkák befejezését követő 16 év alatt a tetőszerkezet, a teherhordó szerkezet korrodált, állékonysága lecsökkent. Ezért az építési hatóság elrendelte az életveszélyessé vált csarnok bontását.

 2, A megelőző vizsgálatok szerint az épület padozata alatt szennyezés van, amit a mi vizsgálataink is igazolnak. Így az épület alatt a talajt olyan anyagok szennyezték, amelyek könnyen mozognak a talajvízzel. A területen kimutatott fő szennyezők: olajszennyezés, alifás szénhidrogén, króm, valamint egyéb nehézfémek, mint például a réz, az ólom, és a cink. A csarnok elbontása után várhatóan 9500 tonna szennyezett talajt kell kitermelni, elszállítani. Ezután megkezdődhet a területrendezés és a rekultiváció.

 

2010-es munkaterv

 

A projekt az előzetes tervek szerint halad 2010-ben is. Idén az első pár hónapban az adminisztrációs, tervezési és engedélyeztetési munkálatok folynak.

 

 

 

 

 
 

Simontornyán a jelentősebb munkavégzést nyár végétől ősz végéig tervezzük, azaz: 

-Befejezzük az épületek bontását, és elszállítjuk a hulladékokat.

-Stabilizáljuk és szállításra készítjük elő az iszaptározók tartalmát.

 -Fokozott körültekintés mellett megkezdődik a kötözött bőr hulladékok kitermelése, kezelése és elszállítása.

-Továbbá el kell kezdeni a talajvízkezelő rendszer tervezését, engedélyeztetését és építését. A talajvíz egészét akár évekig szükséges tisztítani.

 Idén mintegy 100 ezer tonna hulladékot kell elszállítani, ártalmatlanítani majd elhelyezni.

 

Talajvíz mintavételezés 
 

 A kármentesítési munkálatok előtt 59 db talajmintavevő fúrás és 14 db talajvíz mintavételre alkalmas kút került kialakításra. A mintavételezés a kivitelezés megkezdése után is folytatódtak: 2009. november és december között 4 alkalommal vettünk mintát. A kármentesítés során a területen 28 db monitoring kútból álló rendszert kell kiépíteni és üzemeltetni. A talajvízminták vételét és a vizsgálatokat negyedéves gyakorisággal végezzük. A szennyezett talajvíz víztisztítását a szerződés szerint 2013. október 31-ig, 24 hónapig folytatjuk.

 

A tájékozatón elhangzott az is, hogy a talajvíz tisztítási programba a városi szennyvíztelep is bevonásra kerül. 
 A lap tetejére