Közös ügyünk a kármentesítési munkálatok befejezése

Hogy mennyire fontos a hulladékok elszállítása azt, talán addig az ember nem is érzékeli, amíg nem él egy ilyen városban. Hiszen az a 150 ezer tonna hulladék nem csak szennyezi várost, és rontja az összképet, hanem a munka világába kerülésének is útjába áll. – mondta egy helyi állampolgár. Hozzátette, hogy „több mint ezer ember dolgozott az egykori bőrgyárban, amióta bezárt a gyár, azóta meg nincs munka, még a közeli falvakban sem”. Felmerül bennük kérdésként, hogy mi lesz a gyerekeikkel, unokáikkal, hova mennek majd dolgozni? Természetesen mindannyian azt szeretnék, ha helyben találnák meg a boldogságukat, azaz hogy újra a városban dolgozhassanak. Mert senki nem szeretné elhagyni a városát.


Nem panaszkodnak a helyiek, csak azt szeretnék, ha minél hamarabb felvirágozna a városuk. Ezért közös ügy a kármentesítés befejezése, mert csak ez az út vezethet a munka világába. Gondoljunk csak Devecserre vagy Kolontárra, arra a borzalmas iszapkatasztrófára, amely kis hazánkat érintette. Néhány másodperc alatt egy élet munkája veszett oda. – emlékeznek a helyiek. Ott is közös volt a cél, hogy minél hamarabb eltakarítsák a romokat, hogy újra életet lehelhessenek a falvakba. Igaz, a simontornyaiakat nem érte katasztrófa, de előre haladni mégsem tudtak az elmúlt 13 évben a bőrhulladékok ottléte miatt.
Egy idős bácsi szerint, aki jól ismeri a helyieket, és aki a bőrgyár bezárása óta alkalmi munkákból él, „az itteni emberek abban reménykednek, hogy Simontornya városa néhány éven belül, olyan neves város lesz, mint egykor a bőrgyár aktív időszakában volt.
Sokan szeretnek nosztalgiázni is, visszagondolni azokra a „szép időkre” a kikészítőcsarnokra többek között, ahol a festékkonyha működött. Itt festékeket kikeverték, ez volt az a hely ahol a bőrgyártásnak a leglátványosabb munkafolyamatai zajlottak.
Csőszné Kacz Edit a város polgármestere is sokat lobbizik azért, hogy Simontornya újra a fejlődés útjában álljon. Hangsúlyozta, hogy jött volna már befektető, de a hulladékok miatt kivonult a Fried kastélyról ismert városból. Ezért Simontornyának az egyetlen előrelépése, ha egy tiszta, zöld területtel várja a jövőbeni befektetőket.