Jól haladtunk a munkálatokkal 2011-ben (II. rész)

Több 10 ezer tonna szennyvíziszapot elszállítottunk

- Teljesen üres az 1-2- 3 as iszapkazetta. Az egyes kazetta esetében az úgynevezett tisztára jelentéshez szükséges eredmények is megérkeztek: a kazetta tiszta, ott a kármentesítési határérték feletti nehézfém vagy szerves anyagszennyezés nem mutatható ki. A szennyvíziszap szállítás az idén is folytatódik, teljes mennyiség elszállítása várhatóan 2012-ben fejeződik be.

Megkezdődött a komposztáló telep kiépítése a kettes kazettánál

- A megtisztított húslási kazettán megkezdtük kialakítani a nyersbőr előkezelő telepet. Ezt november második felében be is fejeztük. A bőrkezelő feldolgozótelepének vízzáró betonozása, valamint a nagyteljesítményű sredder (aprító) gép leszállítása is befejeződött. 16 db gyorskomposztáló konténert helyeztünk el, és a gépészeti szerelések is megtörténtek tavaly év végén. Ezen a telepen a nyersbőr előkezelése történik, a magas sótartalma miatt a nyersbőrt ugyanis nem lehet előkezelés nélkül elszállítani. Az előkezelés ezzel a konzorcium által felépített és alkalmazott egyedi technológiával történik.

A vízkezelő rendszer kiépítése befejeződött

- A vízkezelő rendszer terepi és központi kiépítése októberben befejeződött. Egy igen komoly és egyedülálló rendszert telepítettünk le. A próbaüzem 2011. november 3-án elindult. Megtörtént a központi tisztító és a visszaszikkasztó rendszer fokozatos próbája. Az összehangolt rendszer jelenleg már automatikusan dolgozik.

A Közép- dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség látogatást tett a területen

A hatóság szakemberei általános tájékoztatást kaptak a kármentesítés helyzetéről, így elsősorban a beadott részteljesítések a (úgynevezett tisztára jelentések) állapotáról. Ellenőrizték továbbá a hulladékok adminisztrációját: a húslási, a savas medence, a nagy pakura és a napi pakuratároló esetében.
A tisztára jelentés egy dokumentáció: mely többek között tartalmazza, a kármentesített területen a kitermelt szennyezőanyagok mennyiségét, ártalmatlanítását, és az esetleges újbóli mintavételezést, hogy maradt –e a vizsgált területen szennyezőanyag. A hatóság mindent rendben talált, elmarasztaló megállapítást nem tettek. A konkrét bejárásról mindent jegyzőkönyvbe vettek.

Folyamatosak voltak a területen a mérések, a szakhatósági véleményezések és a munkaügyi munkavédelmi ellenőrzések is. Utóbbi esetben hetente/ kéthetente vizsgálták a munkavégzéshez szükséges gépek felszereltségét, és a szállításban részvevők papírjait. A hatóság szakemberei mindent rendben találtak az ellenőrzéseken. A Simontornya 2009 Konzorcium magas szintű szakmai tudással és háttérrel végezte a feladatait 2011-ben.

 A lap tetejére