Jól haladtunk a munkálatokkal 2011-ben (I. rész)

Sokan ismerték az egykori bőrgyár a még kármentesítetlen területét: szenny, hulladék volt a helyszínen. Ez ma már múlté. A város több tízezer tonna hulladéktól szabadult meg, amióta elkezdődtek a munkálatok.

Május 9.-ei héten indítottuk a munkálatokat:

Ezen a héten megkezdtük a munkálatokhoz szükséges gépek és eszközök munkaterületre szállítását, és a terepi felméréseket. Továbbá a hulladékok feltárását, kitermelését és szállítását. Folytattuk a húslási depóniában, valamint a pakura tároló területén feltárt szennyezett anyagok kitermelését, és elszállítását veszélyes hulladéklerakóba. Befejeztük a napi pakura tároló és a savas medence területén félbe maradt munkálatokat is.

Jelentős feladatunk a nyári hónapokban: a több tízezer tonnaszennyvíziszap elszállítása

A szennyvíziszapot megfelelő előírások betartásával kezeltük. Ez magas krómtartalma miatt veszélyes. Ezért, illetve a krómformák koncentrációja miatt veszélyes hulladéknak minősül.

A veszélyes iszap előkezelése szükséges

Az iszap kitermelt formájában fizikai és kémiai tulajdonságai miatt nem volt közvetlenül lerakható. Így a hulladék előkezelése elengedhetetlen része volt az ártalmatlanításnak.

A veszélyes iszap előkezelése megfelelő és erre alkalmas telepen történt

A veszélyes iszapot egy szakengedélyekkel rendelkező hulladék előkezelő telepre szállítottuk. Ezen a telepen történt meg az előkezelése.
Az előkezelés a krómformák redukálásával megszűnteti a veszélyes jellemzők jelentős részét. Azután egy speciális célgép az aprított földszerű iszapot egy speciális műanyag polimer és cement keverékével, - amely állagában és összetételében leginkább a csemperagasztóra hasonlít - kis golyókká, lekerekített kockákká formázva bevonja, ezzel elszigeteli a környezetétől azokat. Ez a csávázott magszerű anyag már alkalmassá válik a hulladéklerakóban való elhelyezésre. Így a megszilárdult golyók, darabok korszerű épített szigeteléssel bevédett veszélyes hulladéklerakóban folyamatos monitoringgal megfigyelt helyszínen biztonságos módón lerakásra kerülnek.

Előkezelés után szállítás

A több 10 ezer tonna veszélyes iszapot zárt ponyvázott, veszélyes anyagok szállítására vonatkozó ADR előírásokat teljesítő nyerges vontatóval szállítottuk el az ország több veszélyes hulladéklerakójába. (folytatás a következő cikkben)A lap tetejére