Interjú Csőszné Kacz Edit polgármester asszonnyal

Mi a véleménye a bőrgyár területének kármentesítéséről?
Nagyon örülök, hogy rövidesen megoldódik ez a probléma. A kármentesítés egy új lehetőséget jelent számunkra. Hosszú évekig küzdöttünk, hogy megtörténjen az itteni szennyeződés felszámolása. A bőrgyár bezárásával több ezer lakosunk vesztette el stabil állását, de a terület mindeddig alkalmatlan volt beruházásokra. A bőrgyár bezárását követően halmozottan hátrányos helyzetű település lettünk és a környezetszennyezés miatt a nevünkhöz is negatív imázs kapcsolódott, amely most végre megváltozhat.

Milyen reményei vannak a jövőt tekintve?
Most, hogy 2012 év végén elvitték az utolsó teherautónyi hulladékot is, már mindenhol elmondhatjuk, hogy Simontornya már nem terhelt környezeti kárral. Ezzel esélye lesz a városunknak a befektetők fogadására. Bízunk benne, hogy felfedeznek minket és a közmunkából, munkanélküli segélyből élő, magas képzettségű szakmunkásainknak végre újra dolgozhatnak. Jó lenne, ha az egészséges környezet mellett, az életszínvonalat is növelni tudnánk.

Milyen előnyöket nyújt a városuk a munkahelyteremtőknek?
Városunk 200 éve ipari város, így szakmunkásaink tanultak és szorgosak. A területet szabadövezetté nyilvánították, amely megkönnyíti a vállalkozásfejlesztést. A volt Bőrgyár területe közművesített, könnyen elérhető, és barna mezős beruházásként még előnyöket is élvezhet az idetelepülő vállalkozó. Reméljük, a tulajdonló államnak is érdeke, hogy a terület termeljen, és ne feküdjön parlagon. Lakosaink is szívesen dolgoznának helyben, mert annak akinek munkája van, most sokat kell utaznia, hogy fenntartsa családját.

Ezek alapján elmondható, hogy elégedett a kármentesítéssel?
A kármentesítést kivitelező konzorcium rugalmasan és együttműködően végezte a munkát, sikerült jó kapcsolatot kialakítani a város és közöttük. De akkor leszek igazán elégedett, ha végre tudom, hogy munkához jutnak a lakosaink, illetve Simontornya híre is makulátlan lesz.