Idén befejezzük a szennyezett talaj elszállítását

A szennyezett talaj kitermelése és kiszállítása
A legtávolabbi, VI. számú szennyvíziszap kazetta területén kezdtük a munkálatokat, a szennyezett talajtest kitermelésével. Ezt követően a kis és a nagy komposztáló alatt feltárt szennyezett talajtest kitermelése következik. Az említett területeken összesen megközelítőleg 31.275 tonna szennyezett talajtestet tárt fel a kivitelező.

A szennyezett talaj kitermelésének módja
A szennyezett talaj kitermelését kotrógéppel végezzük. Ez alatt a talaj kitermelését, és a kialakított rakodópontok felé történő közelítését értjük. A rakodó ponton az engedéllyel rendelkező szállító járművekre történik a rakodás, amelyek a telephelyen történő mérlegelést követően engedéllyel rendelkező átvevőhelyre szállítják a szennyezett földtani közeget, ahol a kezelése megtörténhet. A talaj elhelyezésénél elsőrendű szalmai prioritás volt a hulladék hasznosítása. Így az itt keletkezett szennyezett talaj máshol hasznosítás után értéket képezhet.

A szennyezett talaj kitermelése és elszállítása a város és a kármentesítést végző konzorcium szempontjából igen fontos feladat
Az említett helyeken lévő szennyezett talajtestek gócforrásokat jelentenek a területen. Az eltávolítás szükséges a szennyezett talajvíz test eredményes mentesítéséhez és a kármentesítési munka sikeres, szakszerű befejezéséhez. A talajban lévő szennyező anyagok ugyanis talajvizekbe történő bejutással, további környezeti kockázatot jelentenek. A szennyezőanyagok korábban, a beavatkozás előtti időkben függőleges irányú leszivárgással elérték a talajvizet és elszennyezték azt. A talajvízzel közvetlen kapcsolatban lévő Sió a szennyezett talajvíz áramlása miatt veszélyeztetett helyzetben volt a víztisztító rendszer beindításáig. A város szempontjából pedig azért fontos a szennyezett talaj kitermelése és elszállítása, mert a területen addig nem létesülhet beruházás, amíg a hatóság el nem fogadja a beavatkozás során kitűzött célállapot elérését, továbbá tisztán át nem adjuk a Simontornyaiaknak a területet.

A hulladék szállítása az előírásoknak megfelelően történik
A szennyezett talaj kiszállítását 25-30 szállítójármű végzi. A hulladék szállítása nyerges tehergépjárművekkel, a kiporzás elkerülése érdekében ponyvával lefedve történik. A szennyezett talaj kitermelését és kiszállítását várhatóan december második hetében fejezzük be.