Helyi munkaerő a jövőben is!

Így van ezzel Sallai László a Ferro Bt ügyvezető igazgatója, aki 1975-től éveken át a bőrgyárban lakatosként dolgozott. Azt mondja, nosztalgiával emlékszik azokra az évekre, és kicsit felemás érzése is van, hiszen éppen egykori kenyéradója, a bőrgyár az, amit most elbontanak. Ám tudja - tette hozzá, nagyon fontos lépés Simontornya életében, már csak azért is, mert a gyár több mint egy évtizede nem üzemel.
Sallai László vállalkozó 10 embernek adott munkát a projektben, a helyiek többsége a bontást elősegítő munkálatokat végezte el. De volt aki a szállításban, aki az utak karbantartásában, ki pedig a bőrgyár területén dolgozhatott. Vagyis a szakipari munkákon át a földmunkákig kaptak feladatot a helyiek. A vállalkozó úgy gondolja, hogy kellőképpen helytálltak a projektben, ezért reméli, hogy a jövőben is részt vehetnek a kármentesítésben.
 

Fájó szívvel, de büszkén...
 

Takáczi Jánosné egy napközi otthon élelmezésvezetője Simontornyán, aki sajnálja, hogy bezárt a gyár, de annak viszont örül, hogy megoldódik Simontornya kármentesítése. Azt mondja, ismer néhányat a projektben dolgozók közül, hiszen 9-en meleg ételt rendeltek a napközi otthonban. A kapacitás az étkeztetés területén igen korlátozott, mivel jelenleg 400 főre jut ebéd, ennél többet nem tudnak befogadni -tette hozzá. A 9 embernek is úgy jutott meleg étel, hogy néhányan reggel lemondták, mint ahogy szokták, így maradt meg az üres kapacitás. Takáczi Jánosné egyébként 30 éven át dolgozott a bőrgyár személyzeti osztályán. Azt mondja, még mindig van olyan nap, amikor az otthoniaktól úgy köszön el reggel, hogy megy a gyárba dolgozni. Pedig már 10 éve egy másik munkahelyen keresi a kenyerét, de " fáj az embernek a szíve" mint mondja, mert "büszkeség volt a gyárban dolgozni". Az üzemek közül a Nagycsarnokot szerette a legjobban, mert a bőrgyártás technológiájában kiemelt feladatokat ott végezték el. Ott működött a festékkonyha, ahol kikeverték a színeket, a bőrgyártásnak tehát a legszebb mozzanatát lehetett látni a Nagycsarnokban. Az élelmezésvezető szerint Simontornya jövője nagyon fontos, hiszen nem szeretnék, ha a gyerekeik éppen a munkanélküliség miatt hagynák el a települést. Ezért is támogatják a kármentesítési projektet, hiszen tisztában vannak azzal, hogy csak ott lehet tiszta a terület, ahol a hulladékokat elszállítják, ártalmatlanítják, és a talajvíz szennyezettségét is felszámolják. Ezek után lehet arra számítani, hogy befektető érkezzen a városba, és újra fénykorát érje a település, mint egykor a bőrgyártás idejében.