gyors kérdés válaszokkal

1, Ki a megrendelője és a végrehajtója a projektnek?

A megrendelő a Nitrokémia Zrt, a végrehajtó a Simontornya 2009 Konzorcium.


2, Hány cégből áll a Simontornya 2009 Konzorcium?

A Simontornya 2009 Konzorcium 4 cégből áll, ezek a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft, a Saubermacher Magyarország Kft, a Mávnatura Kft és a Pentávia Kft. A négy cég több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a veszélyes és a nem veszélyes hulladékok kezelési, szállítási és ártalmatlanítási technikájában. E szakcégek csak együtt alkalmasak arra, hogy a bőrgyár területén lévő óriási szennyezést a mintegy 150 ezer tonna hulladékot felszámolják, a határidők és a hatósági előírások betartásával.


3, Mennyibe kerül a bőrgyár teljes kármentesítése?

A projektet a megrendelő által előírt magas szakmai színvonalon 9, 5 milliárd forintért lehet elvégezni.


4, Hány milliárd forintot költöttek el 2009-ben? Milyen munkálatokat végeztek?

2009-ben 1, 8 milliárd forintot értékű munka került elvégzésre, november 2-án kezdődtek el a munkálatok. December végéig közel 30 ezer tonna bőrgyártásból származó nem veszélyes hulladékot szállítottunk el a területről. Ennek része a húslási maradvány, faragvány hulladékok eltüntetése és bizonyos mértékű bontási munkálatok az I. ütem szerint. Az eltávolítandó hulladékok között van, nyersbőr, faragvány, szennyvíziszap, és nyesedék. Tavaly bontásra került a pakura tároló, a krómforgács tároló, és a Nagycsarnok.


5, Miért kell a Nagycsarnokot lebontani?

Mert a falai és a padozata szennyezett és alatta is szennyezett a talaj, amit a bontást követően ki kell termelni és el kell szállítani.


6, A kellemetlen szag okozhat e valamilyen egészségkárosodást?

A bűz azon kívül, hogy kellemetlen nem okoz egészségkárosodást. A terület környezetkárosító kockázatát főleg nehézfémek ( pl. króm ) okozzák, de ezen vegyületek nem kerülnek a kipárolgó gázok közé. De mindent megteszünk azért, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a lakosságot.


7, Hány kamion végez szállítást?

Intenzív szállítási időszakban akár napi 80-90 kamion is szállíthat, " pangó időszakban" lesz olyan, amikor hetekig, akár hónapokig egy teherautó sem fog szállítani.


8, Hová szállítják a veszélyes hulladékokat?

A veszélyes hulladékok a Saubermacher Magyarország Kft. aszódi valamint a marcali lerakóiba kerülnek elhelyezésre, a hasznosíthatóak pedig a Tatai környezetvédelmi Zrt. almásfüzitői hulladékhasznosító telepén kerülnek feldolgozásra.


9, 2010-ben milyen munkálatokat végeznek el?

Idén a nyersbőr hulladékok helyi kezelése és elszállítása következik. Stabilizálják és szállításra készítik elő az iszaptározók tartalmát, és egyes területeken megkezdődik a rekultiváció is.


10, Várhatóan mikorra fejeződnek be a munkálatok?

A projekt terv szerint a határidő 2013 október 31.-e.A lap tetejére