Folyamatosak a munkálatok a bőrgyár területén

Folyamatosan dolgozunk

Május 9.-től megállás nélkül dolgozik a Simontornya 2009 Konzorcium a területen. Legjelentősebb feladataink a szennyvíziszappal kapcsolatos munkálatok mellett, a szennyezett talajvíz kitermelése, a víztisztító rendszer kiépítése és próbaüzemeltetése lesz idén. A vízkezelés novemberben próbaüzemmel indul. A rendszer kiépítése és működtetése egymilliárd 432 millió forintba kerül.

A talajvizet a bőrgyár működésének mintegy másfél évszázada alatt többek közt fehérje tartalmú sólé, meszes, kénes, kálciumsó tartalmú oldatok, krómtartalmú cserzőanyag, pakura, oldószerek és más toxikus fémek szennyezték. A kármentesítés részeként az egykori bőrgyár területén 25 ponton ellenőrzik majd a talajvíz minőségét.

Víztisztítás magyar technológiával

A tisztítást magyar fejlesztésű és gyártású, membrán technológiára alapozott vízkezelő rendszerrel végezzük. A tisztítás során keletkező szennyezett szűrőket, koncentrált oldatot, iszapot elszállítjuk a területről, a tisztított víz pedig szikkasztó rendszeren keresztül visszakerül a talajba. A szennyezett talajvíz jelenleg a Siót, mint felszíni vízfolyást veszélyezteti, többek között ezért van szükség annak minél előbbi megtisztítására.

Bőrkomposztáló telep kiépítése és üzembe helyezése is kiemelt feladatunk


Megkezdjük a nyersbőr depóniában tárolt bőrhulladék kiszállításához szükséges mosását és gyorskomposztálását az engedélyezésre került speciális technológiával, egy erre a célra épített komposztáló-telepen.

Befejezzük a gyárterületen félbemaradt munkálatokat a savas medence és a napi pakura tároló területén.

Nehézgépek szükségesek a nyerges tehergépkocsik mellett

A veszélyes anyagok kitermeléséhez esetenként akár 15 nehézgépet is igénybe veszünk-, a szállítást jelentős számú (20-30 db) nyerges tehergépkocsival, több fordulóban oldjuk meg. Jelenleg 8-10 db nyerges vontatóval végezzük el a szállítási feladatinkat. A kármentesítési munkákon a nyári időszakban 25- 30 fő dolgozik átlagban.
A konzorcium megfelelően felkészült a kármentesítéssel kapcsolatos munkálatok elvégzésére, a feladatainkat a saját alkalmazottaink mellett gyakorlott alvállalkozókkal együtt végezzük el.

 A lap tetejére