Folyamatosak a hatósági ellenőrzések a területen

Mit ellenőriztek?

A hatóság szakemberei általános tájékoztatást kaptak a kármentesítés helyzetéről, így elsősorban a beadott részteljesítések (az úgynevezett tisztára jelentések) állapotáról. Ellenőrizték továbbá a hulladékok adminisztrációját: a húslási-, a savas medence, a nagy pakura- és a napi pakuratároló esetében. A „tisztára jelentés” egy olyan dokumentáció amely többek között tartalmazza, a kármentesített területen a kitermelt szennyezőanyagok mennyiségét, ártalmatlanítását, és az esetleges újbóli mintavételezést, hogy maradt –e a vizsgált területen szennyezőanyag, valamint a visszatöltési koncepciót.

Miért fontosak az ellenőrzések?

Törvény határozza meg, hogy az illetékes hatóságnak, esetünkben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek évente egyszer kötelezően ellenőrzést kell tartania. Továbbá akkor is jönnek, ha bejelentés érkezik hozzájuk, és ha egy záró-dokumentációt adnak be egy területről. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az elvégezett munkafeladatokról készül egy írásos beszámoló, amelyet elfogadása előtt vagy utólag mindenképp ellenőriznek. A simontornyai kármentesítési terület esetében az éves ellenőrzés történt meg bejárással, az írásos dokumentációk átnézésével együtt.

Miért szükségesek az ellenőrzések?

Egyrészt a fent említett törvényi előírás miatt, másrészt mert a kármentesítés egy összetett feladat, amely nemcsak a hulladékok elszállításából és ártalmatlanításából tevődik össze, hanem a mintavételezésekből, a szakvéleményekből, a technológiák alkalmazásából és az ellenőrzésekből.

A hatóság kifogással nem élt

A hatóság mindent rendben talált, szabálysértést nem tapasztaltak, elmarasztaló megállapítást nem tettek. A bejárásról és az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vettek fel. Egyébként, ha a Közép- dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség valami hibát talál bármilyen kármentesítő cég esetében, akkor rendrakási kötelezettség elvégzésére utasítja, továbbá megbírságolja, és majd újból ellenőrzést tart az elmarasztalt területen.

 A lap tetejére