Befejeződtek a szennyezett épületek bontási munkálatai

Mely épületeket bontottuk le?

 

- nagycsarnok
- ideiglenes faragvány depó (krómforgács tároló)
- napi pakura tároló
- pakura tároló
- szennyvíz átemelő épület
- 2 darab tégla falazatú savas medence


A nagycsarnok az egykori bőrgyár életében igen fontos épület volt. Hiszen itt végezték el a bőrgyártás technológiájában a leglátványosabb feladatokat. Itt működött például a festékkonyha, ahol a színeket kikeverték. Az épületet a szerkezetet ért károsodás, valamint a hatékony kármentesítési beavatkozás miatt nem lehetett megmenteni.

 

Az építési hatóság elrendelte az épület bontását

 

Amióta befejeződtek a bőrgyártási munkálatok, közel 13 éve, azóta a tetőszerkezet, a teherhordó szerkezet korrodált, az állékonysága csökkent. Ezért az építési hatóság elrendelte az életveszélyessé vált csarnok bontását. Az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy az épület padozata alatt szennyezés van, ezeket a mi kivitelezés közbeni pontosító vizsgálataink is igazolják. Az épület alatt, a talajban szennyező anyagokat lehetett kimutatni. Ilyenek pl: olajszennyezés, alifás szénhidrogén, króm és egyéb nehézfémek. 17.390 tonna szennyezett talaj kitermelésének és elszállításának 90 százalékát a nagycsarnok alatti szennyezés tette ki. A keletkezett bontási hulladékokat szelektáltuk, majd törőgép használatával apróra törtük a biztonságosabb szállítás érdekében. A nagycsarnok bontását március első hetében fejeztük be.


A krómforgács tároló esetében a betontálcát elbontottuk valamint az aljzat és a homokos kavics ágyazat elszállítása is megtörtént.

A pakura tárolónál a szivattyúházat és a pakura tartályokat bontottuk le. Ennél az épületnél 230 tonna szennyezett bontási hulladékot szállítottunk el.

A napi pakura tároló esetében azon építmények és szerkezetek kerültek elbontásra, melyek műszaki ellenőri szakvélemény szerint voltak indokoltak. Így bontásra, aprításra és elszállításra kerültek a vasbeton födémek és 2 db acél pakura tartály.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bontási munkálatok a projektterv szerint haladtak, a hulladékokat elszállítottuk a területről, és ezzel egyidejűleg megszüntettük a szennyezést az épületek alatt valamint a környező talajban. A munkálatok elvégzését követően nemcsak az éveken át fennálló szennyezést szüntettük meg, hanem utat nyitottunk mindazoknak a vállalkozóknak és befektetőknek, akik lehetőséget és fejlődést látnak Simontornyában, az egykori bőrgyár területén, amely munkát adott közel 1500 embernek.

 A lap tetejére