ÁRTALMATLANÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK

A kikészítő csarnok (nagycsarnok) életveszélyessé vált


A kikészítő csarnok állapota sajnos egyre rosszabb lett, sőt életveszélyessé vált, miután leállították a termelést. Az épület állaga a beázások és a folyamatos karbantartás elmaradása miatt oly mértékben romlott, hogy azt már nem lehetett megmenteni.

A csarnokot két lépcsőben bontottuk le

Külön bontottuk le a monolit szerkezetet és külön az acélszerkezetű csarnok-épületet. A bontás során keletkezett törmelékeket szelektáltuk, majd a szállíthatóság megkönnyítése érdekében a helyszínen törőgép segítségével 0-80-as frakcióra törtük.

A bontási hulladékok a megfelelő lerakóhelyre kerülnek

A mintavételi szabvány szerint vett minták vizsgálatai alapján döntöttük el a hulladékok szennyezettségét, veszélyességét és a végártalmatlanítási módját. A szennyezett és a nem szennyezett anyagok, hulladékok megfelelő engedéllyel rendelkező kezelőtelepekre kerültek elszállításra. Eddig 17.399 tonna anyagot vittünk el a helyszínről, ebből 5.700 tonna nem szennyezett, 11.609 tonna pedig szennyezett bontási hulladék volt. A hulladékok szállítása ömlesztett formában, leponyvázott az ADR előírásainak megfelelő tehergépkocsikkal történt.

A szennyezés okozói például a króm, a króm VI., az arzén, és a PAH

Az, hogy a szennyező anyagok milyen mértékben, és milyen irányban okoznak szennyeződéseket a vizsgálati eredményekből és a szennyeződés terjedésének az elemzéséből derül ki. Fontos tudni, hogy a szennyező anyagok szennyezettségi határérték alatti vagy feletti értéket mutatnak-e. Az információk ismeretében döntjük el a hulladékok végártalmatlanítási, vagy esetlegesen az újrahasznosítási módját.

b, szennyezett talaj ártalmatlanítása

A munkafolyamatok megkezdése előtt műszaki beavatkozási terv készült: a terv készítése során felmérték, hogy milyen szennyező források vannak és milyen irányban mennyire terjedtek el a szennyeződések vízszintesen, és függőlegesen a földtani közegben.
A szennyezett talaj kitermelése frontfejtéssel lánctalpas forgó-kotró géppel történt.

Nézzünk egy példát:

A kikészítő csarnok a bőrgyártás egyik leglátványosabb központja volt egykor. Itt működött a festékkeverő ahol oldószeres anyagokat használtak fel a bőrgyártási technológiákhoz. Ezek az anyagok egy része, a nem megfelelő tárolása miatt, a padozat repedései mentén beszivárgott a talajba, majd a hosszú évek során a talajvízbe. A műszaki beavatkozási terv elkészítése a szennyeződések pontos felmérése miatt volt szükséges. Előzetes fúrásokkal és a fúrásokból vett mintákból meghatározták a szennyeződések kiterjedését, annak mélységét és ezután kezdődhetett a kitermelés és az elszállítás.

 A lap tetejére