Áprilisban kezdődhetnek a munkálatok Simontornyán

Kevesen voltak kíváncsiak a várospolitikai fórumra, ahol a kármentesítés mellett egyéb más lakosságot érintő, fejlesztésekről és tervekről is szó volt. Többek között a munkanélküliség problémáját vetették fel a lakosok, és a polgármester. A városban ugyanis közel 300 munkanélküli él, nekik mielőbb állást szeretne adni Simontornya, amit a város egyelőre nem tud biztosítani. A polgármester Csőszné Kacz Edit a munkanélküliségből a legnagyobb kitörést az egykori bőrgyár területében látja, amelyet „ha véglegesen megtisztítanak, a legnagyobb infrastrukturális beruházás lesz Simontornyán”. A lakosság is bízik abban, hogy a kármentesítés befejeződik. Terveink szerint a teljes területet 2013. október 31.-ig tisztítjuk meg.

Felvetődött a fórumon, hogy továbbra is alkalmaz-e munkaerőt a Simontornya2 009 Konzorcium?

2009-ben 20 – 25 főt alkalmaztunk, akik a szakipari munkákon a földmunkán át a szállításig vettek részt a projektben. A Simontornya 2009 Konzorcium amennyiben szükségesnek látja, idén is alkalmaz helyieket a kármentesítésben.

Mikor kezdődik a kármentesítés 2011- ben?

Terveink szerint áprilisban elkezdjük a munkálatokat, a feladatainkat a projektben előírtaknak megfelelően végezzük majd el. A legnagyobb technológiával, szaktudással szeretnénk a munkánkat folytatni, mint ahogy tettük ezt tavaly és 2009-ben. Eddig 2, 9 milliárd forintot fordítottunk kármentesítésre, a projekt összköltsége az előzetes számítások szerint 9, 5 milliárd forint lesz.


Az idei évre a következő munkálatokat tervezzük:


- Mintegy 30 ezer tonna szennyezett föld kiszállítását az 1 es és a kettes kazettából.
- 90 ezer tonna szennyvíziszap elszállítása a területről
- a területen lévő nyersbőr komposztálása, előkezelése
- valamint a vízkezelő rendszer kiépítése és próbaüzemeltetése

A munkálatok folyamatosak lesznek az egykori bőrgyár területén. Hogy mikor és milyen ütemben fogunk haladni, erről a honlapunkon részletesen tájékoztatást adunk.