A kármentesítéssel mindenki jól jár

Amíg Magyarországon a vörösiszap katasztrófa be nem következett, addig szinte senki nem beszélt a kármentesítésről. Ám Kolontáron és Devecserben, emberek haltak meg, több százan pedig elveszítették a lakóhelyüket és a javaikat. Gyorsan kellett cselekednie a kormánynak, az illetékes hatóságoknak, szervezeteknek és a kármentesítést végző cégeknek. Mindez igen összetett feladat: az élelmezés megszervezésétől , a terület megtisztításán át, és újjáépítésig.

Magyarország legnagyobb tervezett kármentesítési projektje 2011-ben Simontornyán valósul meg, nettó 6 milliárd forint értékben.

A mentesítés megrendelője a Nitrokémia Zrt, a végrehajtó pedig a Simontornya 2009 Konzorcium, amely nyilvános pályázaton nyerte el a megbízást. A konzorciumban lévő cégek egymás között, a feladatokat megosztva végzik a munkájukat. 150 ezer tonna hulladékot kellett elszállíttatni az egykori Simontornyai Bőrgyár területéről. Többek között: mérnökök, környezetvédelmi, építészeti, vízügyi szakemberek bevonásával zajlanak a munkálatok. A feladatok ellenőrzésekből, szakhatóságok vélemények megszerzéséből, továbbá mérésekből, laboratóriumi vizsgálatokból, és a szakmai előírások szerinti eljárásokból, technológiák alkalmazásából áll össze.
Gondoskodni kell megfelelő szállítóeszközökről, így tehergépjárművek, lánctalpas gépek bevonásáról, az ehhez megfelelő vezetői engedéllyel rendelkező, kiképzett sofőrök és gépkezelők alkalmazásáról. A járművezetők csak kijelölt útvonalon szállíthatják a veszélyes és nem veszélyes hulladékokat: a faragványokat, a nyersbőrt, a húslási maradványokat, a csiszolóport, a krómos nyesedékeket, a szennyvíziszapot és egyéb más hulladékokat.
A megbolygatott tárolók kellemetlen szaga és a teherautó forgalom a lakosságra nézve jár kényelmetlenségekkel, de a konzorcium mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy a város lakosságát a lehető legkevésbé zavarja a beavatkozás. A munka állandó szoros felügyelet mellett folyik: számos hatóság figyeli és ellenőrzi nap, mint nap a kármentesítést és a szállítást.

A kármentesítést végző cégek egyedi, korszerű technológiákat alkalmaznak a műszaki beavatkozás során.

A nagycsarnok esetében a szennyezés okozói például a króm, a króm VI., az arzén, és a PAH. Ezeknek a szennyezettségi határérték alatti vagy feletti értéke dönti el, a hulladékok végártalmatlanítási és újrahasznosítási módját. A szennyezett talaj esetében a kitermelés frontfejtéssel lánctalpas fogó kotró géppel történt.

A bűzhatást okozó hulladékok kezelése például egyedi mobil komposztálási technikával történik, amelyet a konzorcium fejlesztett ki.

Ide tartozik a nyersbőr, amelyet nem lehet előkezelés nélkül elszállítani a területről, hanem helyben kell ennek kezelésére technológiát kiépíteni. A kazetták megbontása rettenetes bűzhatással jár. Az előkezelést komposztálási módszer alkalmazásával valósul meg, amely egy igen bonyolult technológiai művelet. A nyersbőr magas sótartalma, okozta a problémát, mert ez alapvetően tartósítja a bőrt, ezért a kitermelést követően, azt aprítani és mosni kell.

A célunk, hogy minden egyes feladatot a lehető legmagasabb technológiai színvonalon és a legtöbb tudással rendelkező szakemberekkel végeztessük el. Simontornya lakosságára igen nagy szükségünk van. Nemcsak a türelmükre, hanem az együttműködésükre is. A konzorcium szívesen dolgozik együtt a helyiekkel, mint ahogy tettük ezt tavaly is, hiszen alkalmaztunk több tucat embert, a szakipari munkákban, a földmunkákban és a szállításban egyaránt.

 A lap tetejére