A földvisszatöltéseknél mindent rendben találtak a hatóságok

A bontási munkálat a Simontornya2009 konzorcium számára az egyik leglátványosabb munkavégzés volt. Mint arról már korábban beszámoltunk, lebontottuk:

- a nagycsarnokot
- az ideiglenes faragvány depót (krómforgács tárolót)
- a napi pakura tárolót
- a pakura tárolót
- a szennyvíz átemelő épületet
- és 2 darab tégla falazatú savas medencét

A szennyeződések ezen épületeknél kimutathatók voltak, ezért is kellett mindezeket lebontani, és talajcserét végezni, mivel a korábbi föld szennyezett volt. A munkálatokhoz szükséges földeket két bányából hoztuk: az ozorai és a sárbogárdi bányából. A földeket a Környezetvédelmi hatóság ellenőrizte és jó minőségűnek találta. A mintavételezéskor többek között megvizsgálták, hogy vannak e toxikus fémek: például króm, arzén, nikkel ólom a talajban. De megnézték az alifás szénhidrogén koncentrációt is a vizsgált mintákban. A laboratóriumi eredmények azt bizonyították, hogy szennyeződések nem mutathatók ki a vizsgált mintákban. A vizsgálatokat a Környezettechnológia Kft. végezte az akreditált vizsgálólaboratóriumában.

A bányák mintavételezése mellett, végeztünk:

- tömörségvizsgálatot a visszatöltéshez
- a feltöltött területek esetében
- vettünk talajmintát is
- és vizsgáltuk a talaj tömörségét radiometriás eljárással

A hatóság a vizsgálatot végző analitikusokkal együtt mindent rendben talált, az ehhez tartozó jegyzőkönyvekben mindezeket rögzítette és igazolta.

Munkahely beruházás csak tiszta területen lehetséges

Természetes, hogy a legjobb minőségű földet töltöttük vissza, hiszen, és ezzel mindannyian egyetértünk, a kármentesítés közös ügyünk. A célunk, hogy megnyíljon az út a befektetetők előtt, hogy új munkahelyek jöhessenek létre a városban. A polgármester asszony Csőszné Kacz Edit többször elmondta különböző fórumokon, hogy „rendezett terület nélkül” nincs befektető és munkahely a városban.

 

A nagycsarnok a bőrgyár életében igen fontos volt

A mintavételezések, és a környezetvédelmi, munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések folyamatosak az egykori nagycsarnok területén. Itt végezték el a bőrgyártás technológiájában a leglátványosabb feladatokat. Itt működött például a festékkonyha, ahol a színeket kikeverték. Az épületet a szerkezetet ért károsodás, valamint a hatékony kármentesítési beavatkozás miatt nem lehetett megmenteni: az építési hatóság elrendelte az épület bontását, mert életveszélyessé vált.
Az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy az épület padozata alatt szennyezés van, ezeket a mi kivitelezés közbeni pontosító vizsgálataink is igazolják. Az épület alatt, a talajban szennyező anyagokat lehetett kimutatni. Ilyenek pl: olajszennyezés, alifás szénhidrogén, króm és egyéb nehézfémek. 17.390 tonna szennyezett talaj kitermelésének és elszállításának 90 százalékát a nagycsarnok alatti szennyezés tette ki. A keletkezett bontási hulladékokat szelektáltuk, majd törőgép használatával apróra törtük a biztonságosabb szállítás érdekében. A bontás után a földcserét elvégeztük.

Felszámoltuk a szennyeződéseket gyárterületen

A bontási munkálatok a többi épület esetében is a projektterv szerint haladtak, a hulladékokat elszállítottuk a területről, és ezzel egyidejűleg megszüntettük a szennyezést az épületek alatt valamint a környező talajban. A munkálatok elvégzését követően nemcsak az éveken át fennálló szennyezést szüntettük meg, hanem utat nyitottunk mindazoknak a vállalkozóknak és befektetőknek, akik lehetőséget és fejlődést látnak Simontornyában, az egykori bőrgyár területén, amely munkát adott közel 1500 embernek.
A Simontornya 2009 Konzorcium évek óta a legmagasabb fokú szakmai tudással, alázattal és megfelelő szakemberekkel dolgozik, esetünkben folyamatosak a környezetvédelmi, munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések.

Simontornya 2009 Konzorcium


 A lap tetejére