A bűzhatást okozó hulladékok kezelése...

Sót használtak a tartósításhoz

A bőrgyár aktív időszakában folyamatosan szállítottak be nyersanyagként a kötözött sózással tartósított bőröket az üzem területére. A gyár bezárását követően a technológiában fel nem használt bőröket a kikészítő csarnok mögötti területen elásták. Arra számítottak, hogy az előbb utóbb úgy is lebomlik, magától komposztálódik. De a tartósításhoz használt só nem tette ezt lehetővé.


Bomlásnak indult a bőr

Az eltemetett bőr bomlásnak indult, mivel a sótartalmát a csapadék lemosta. A bomlás csak a felszín közelében található néhány cm-es réteget érintette.

A talaj is szennyeződött

A talajban elhelyezett bőr a tartósítás miatt magas sótartalommal rendelkezik, mely igen könnyen oldódik be víz hatására a környező földtani közegbe, ezzel szennyezve előbb közvetlen, majd később tágabb környezetét.


A nyersbőrt helyben kell kezelni: a bűzhatást okozó hulladékok kezelése egyedi mobil komposztálási technikával történik, amelyet a kármentesítést végző cég fejlesztett ki.

 

A nyersbőrt a hatósági előírás szerint nem lehet az üzem területéről elszállítani, hanem azt helyben kell előkezelni. A kazetták megbontása jelentős bűzhatással jár, mert a bőr ilyen körülmények között, nem bomlik le biológiailag, hanem rothad. A rothadás során számos erős bűzhatást okozó gáz képződik, így az undorkeltés elkerülése miatt a hulladékot a helyszínen kell előkezelni. Csak a kezelési eljárás eredményeként keletkező komposzt elszállítása engedélyezett.


Néhány mondat az előkezelésről:

A komposztálás ebben az esetben egy bonyolult technológiai művelet. A legnagyobb problémát a nyersbőr magas sótartalma okozza, mivel ez gátolja a további ártalmatlanítást. Ezért a kitermelést követően aprítani és mosni szükséges a bőrt.
Az így előállt aprítékot megfelelő arányban kell egyéb magas széntartalmú szálas anyagokkal keverni és egy komposztáló gépben folyamatosan melegíteni a lebomlás megindulásáig. Ezt követően a „természet” már végzi a dolgát, és a bőr komposzt formájában távozik a berendezésből. Az így elkészített komposzt már kockázat nélkül elszállítható a területről.

 

 A lap tetejére